Luisterhuis

Luisterhuis distribueert en verzorgt luisterboekendownloads voor elke uitgever

Luisterhuis is een nieuwe dienst van Luisterrijk, dé downloadshop voor luisterboeken. In aanvulling op de succesvolle webshop van Luisterrijk is op 3 mei 2010 onder de naam Luisterhuis gestart met de digitale distributie van luisterboekendownloads tbv webshops van derden.

Met deze ontwikkeling zet Luisterrijk een nieuwe stap in de vergroting van het bereik van luisterboekendownloads. Dit is helemaal in lijn met de opkomst van e-boeken, de groeiende acceptatie van 'downloaden' bij de consument en het gemak waarmee iedereen mp3-luisterboeken kan afspelen op mp3-spelers, pc's, iPods, de iPad, mobiele telefoons, autoradio's en zelfs e-readers.

Voor wie?

Luisterhuis is in het leven geroepen op verzoek van webwinkels en uitgevers die zelf luisterboekendownloads in hun webshop willen aanbieden. Veel webshops willen namelijk niet verwijzen naar Luisterrijk omdat dit integratie van het aanbod in de eigen webshop in de weg staat.

Steeds meer webshops leveren naast gewone boeken ook e-boeken, en het mp3-aanbod van downloadable luisterboeken sluit daar naadloos op aan. Zo’n webshop biedt de consument dan één winkelwagentje waarin alle soorten gewone boeken, e-boeken, cd-luisterboeken én mp3-luisterboeken kunnen worden verkocht. Luisterhuis zorgt achter de schermen voor de technische afwikkeling van het gehele informatie- en leveringsproces van de mp3-luisterboeken.

Social DRM

Uitgevers die zelf downloads willen verkopen kennen het probleem van illegale verspreiding. Hierdoor zijn uitgevers huiverig om onbeveiligde digitale bestanden aan webwinkels te leveren.

Vaak wordt daarom gekozen voor DRM (Digital Rights Management), zoals bij veel e-books in gebruik. Maar het grote nadeel van DRM is dat dit het (eerlijke) gebruik van de aankoop belemmert. DRM is consumentonvriendelijk en de praktijk heeft inmiddels aangetoond dat DRM het illegaal kopiëren niet heeft teruggedrongen. Inmiddels is de muziekindustrie alweer afgestapt van DRM.

Luisterhuis kiest daarom voor een andere beveiliging, ook wel bekend als sociale DRM. Luisterhuis gebruikt de prijswinnende* BooXtream sociale DRM-techniek waarmee Luisterrijk bekend en succesvol is geworden. Iedere download krijgt een watermerken en andere (per klant) gepersonaliseerde kenmerken, zodat misbruik achteraf traceerbaar is. Elke download is daarmee uniek en persoonlijk, maar kent geen enkele gebruiksbeperking.

Webshops die met Luisterhuis in zee gaan hoeven hier zelf niets voor te doen. De complete beveiligde levering aan de consument, wat een technisch uiterst complex proces is, wordt afgehandeld door Luisterhuis.

Wat betekent dit voor de uitgevers die met Luisterrijk samenwerken?

Luisterrijk heeft een overeenkomst met bijna 100 uitgevers, waardoor Luisterrijk downloadversies van hun luisterboeken aan eindgebruikers mag verkopen. In de overeenkomst met deze uitgevers is vastgelegd dat Luisterrijk de mp3-bestanden ook via een 'powered by'-constructie aan de eindgebruiker mag leveren, en dat is precies wat Luisterhuis doet.

Luisterhuis rekent af met de webshops en betaalt de gegenereerde winst weer aan de uitgever. De uitgever krijgt online inzage in de verkopen zoals ze gewend zijn. Het enige verschil is dat in het overzicht meer webwinkels zullen staan dan alleen Luisterrijk.

De uitgever hoeft niets te veranderen aan de werkwijze: nieuwe titels komen immers automatisch bij Luisterhuis beschikbaar dankzij de overeenkomst met Luisterrijk. Omdat Luisterhuis zorgt voor de opslag, beveiliging en distributie van de downloadable luisterboeken hoeft een webshop die met Luisterhuis in zee gaat zelf deze (grote) bestanden niet zelf in de shop op te slaan. De uitgever kan er van op aan dat de waardevolle bronbestanden van hun luisterboeken niet verspreid worden naar andere webshops.

Hoe werkt het voor de webwinkel?

Webshops die gebruik gaan maken van Luisterhuis vullen hun winkelcatalogus met het mp3-luisterboekenaanbod van Luisterhuis.

Luisterhuis levert deze catalogusinformatie gratis en conform de internationale Onix-standaard die gebruikt wordt in de boekenbranche. De catalogusgegevens bevatten naast de prijs onder andere een beschrijving van de titel, coverafbeelding, rubrieksinformatie en van elk luisterboek een mp3-luistervoorbeeld. Een webshop die nu al e-boeken verkoopt van aanbieders als eBoekhuis, Mobypocket of ePagine zal weinig moeite hebben de winkel op het aanbod van Luisterhuis aan te passen.

Als een consument een luisterboekendownload koopt bij zo'n webshop, dan rekent de webshop af met zijn klant, maar wordt de levering van de mp3-download afgehandeld door Luisterhuis.

Luisterhuis: luisterboekendownloads voor iedereen, op elk platform, in elke webwinkel.
Luisterrijk heeft inmiddels een naam opgebouwd in luisterboekenland. Als het om digitale levering gaat kan eigenlijk niemand meer om Luisterrijk heen. Dat komt onder meer door het brede aanbod van meer dan 1000 titels en de investeringen in metadatering en digitalisering van de content. En natuurlijk door BooXtream, de exclusieve en effectieve manier van sociale DRM, waarbij elke digitale levering op een unieke manier gepersonaliseerd wordt. Met de nieuwe dienstverlening Luisterhuis wordt de beschikbaarheid van uw luisterboeken verder vergroot, zonder dat er sprake is van enig risico.

Het resultaat: zonder extra kosten een bredere verkrijgbaarheid en dus kans op meer omzet.

Aanmelden of meer info

Bent u uitgever van luisterboeken, klik hier voor meer informatie of om u aan te melden.